Plnené kapustné listy – Holúbky
1. Nakrájanú cibuľu (1 ks) orestujeme, pridáme ryžu a po prehriatí zalejeme vodou (0,5l). Varíme do polomäkka asi 10 minút.
2. Orestujeme cibuľu (2 ks) spolu s nakrájanou slaninou, pridáme pomleté mäso, dochutíme soľou, mletým korením, rascou a podusíme.
3. Uvarenú ryžu zmiešame s mäsom, pridáme vajce a prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame a prípadne dochutíme.
4. Z kapusty vyrežeme stredný hlúb (odložíme ho) a dáme ju do vriacej osolenej vody. Varíme kým nezmäkne a postupne orezávame zmäknuté listy.
5. Listy prekrojíme na polovicu, stredný hlúb vyrežeme a odložíme ho.
6. Z mäsa vytvarujeme šulčeky, vložíme do pripravených listov a zabalíme
7. Orestujeme cibuľu (2 ks), pridáme mletú červenú papriku, pretlak, odložené hlúby pokrájané na slížiky a prípadne pokrájame aj kapustné listy. Zalejeme vodou (cca 1,2 l) z varenej kapusty a podusíme. Dochutíme rascou, bobkovým listom, soľou, mletým korením a cukrom a necháme zovrieť.
8. Na spodok hrnca poukladáme hlúby a zvyšné kapustné listy. Na ne uložíme zabalené kapustné listy s mäsom na tesno, zalejeme pripraveným vývarom aby boli holúbky zakryté. Varíme na miernom ohni asi 1 hodinu.
9. Hotové môžeme poliať kyslou smotanou.