Plnené kapustné listy – Holúbky

1. Nakrájanú cibuľu (1 ks) orestujeme, pridáme ryžu a po prehriatí zalejeme vodou (0,5l). Varíme do polomäkka asi 10 minút.

2. Orestujeme cibuľu (2 ks) spolu s nakrájanou slaninou, pridáme pomleté mäso, dochutíme soľou, mletým korením, rascou a podusíme.

3. Uvarenú ryžu zmiešame s mäsom, pridáme vajce a prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame a prípadne dochutíme.

4. Z kapusty vyrežeme stredný hlúb (odložíme ho) a dáme ju do vriacej osolenej vody. Varíme kým nezmäkne a postupne orezávame zmäknuté listy.

5. Listy prekrojíme na polovicu, stredný hlúb vyrežeme a odložíme ho.

6. Z mäsa vytvarujeme šulčeky, vložíme do pripravených listov a zabalíme

7. Orestujeme cibuľu (2 ks), pridáme mletú červenú papriku, pretlak, odložené hlúby pokrájané na slížiky a prípadne pokrájame aj kapustné listy. Zalejeme vodou (cca 1,2 l) z varenej kapusty a podusíme. Dochutíme rascou, bobkovým listom, soľou, mletým korením a cukrom a necháme zovrieť.

8. Na spodok hrnca poukladáme hlúby a zvyšné kapustné listy. Na ne uložíme zabalené kapustné listy s mäsom na tesno, zalejeme pripraveným vývarom aby boli holúbky zakryté. Varíme na miernom ohni asi 1 hodinu.

9.  Hotové môžeme poliať kyslou smotanou.

Čas prípravy: 1h 50min
Počet porcii: 8
Obtiažnosť: stredne ťažké

Ingrediencie

500gmleté bravčové mäso
250gryža guľatozrná
1ksvajce
5kscibuľa
100goravská slanina
0,25lparadajkový pretlak
3kscesnak
1plcukor
bravčová masť/olej
1kskapusta
mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika, rasca, bobkový list
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography