Guláš z rúry
Na prípravu potrebujeme nižší hrniec alebo pekáč vhodný do rúry.
1. Na masti si speníme nakrájanú cibuľu, pridáme očistené od blán a na kocky nakrájané mäso.
2. Upražíme ho, pridáme mletú červenú papriku, lečo aj so šťavou, soľ, čierne korenie, gulášové korenie, rascu, cesnak, feferónku, pridáme surový na jemno nastrúhaný zemiak, premiešame. Ak je to husté, pridáme trochu vody, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry (180 C). Guláš z bravčového mäsa pečieme približne 1,5 hodiny. Z hovädzieho mäsa približne 2 hodiny.
3. Rúru neotvárame, nemiešame. Potom ju vypneme a necháme tam hrniec ešte 30 min. odstáť.
4. Vyberieme hrniec z rúry a vyskúšame mäso či je už mäkké a či je guláš dosť hustý. Ak treba ešte ho dochutíme a spravíme konzistenciu akú potrebujeme. Podávame s knedľou alebo chlebom.