Spišské pirohy s bryndzovou plnkou

1. V šupke uvarené vychladnuté a ošúpané zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

2. Do zemiakov pridáme časť soli, vajec, múku a vypracujeme tuhšie cesto.

Bryndzove pirohy_postup

3. Cesto rozdelíme na bochníky. Bochník vyvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrajujeme rovnaké kolieska. Na ne uložíme bryndzovú plnku (bryndza, prelisované zemiaky, soľ, pažítka), cesto preložíme a poriadne po okrajoch pritlačíme, aby sa pirohy neotvorili.

Bryndzove pirohy_postup

Bryndzove pirohy_postup

Bryndzove pirohy_postup

4. Pirohy vložíme do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa neprilepili. Uvarené pirohy vyberieme, posypeme opraženou slaninkou, pažítkou a kyslou smotanou.

Bryndzove pirohy_postup

Čas prípravy: 2h
Počet porcii: 8
Obtiažnosť: stredne ťažké

Ingrediencie

600/700gzemiaky
15gsoľ
1ksvajce
300gpolohrubá múka
200gbryndza
125gúdená slanina
10gpažítka
250gzemiaky na plnku
250gkyslá smotana
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography