Domáce langoše
1. Kvások: Do misky si dáme trochu teplej vody, droždie (stačí aj polovica), lyžička kryštálového cukru a dobre premiešame. Misku prikryjeme a necháme vykysnúť kvások.
2. Do hrnca (misky-kysky) si dáme 1 kg – múky, 3 lyžičky soli, 2 lyžice pochúťkovej smotany a vodu. Všetko poriadne premiešame a vypracujeme cesto. Keď máme dobre vypracované cesto, tak ho uložíme na teple miesto (kým nám pekne nevykysne).
3. Z vypracovaného cesta urobíme 15 bochníčkov a potrieme olejom. Bochníčky poukladáme na sklenú podložku potretú olejom, prikryjeme igelitom a zakryjeme dekou na 20 minút.
4. Bochníčky odokryjeme a po jednom tvarujeme a ťaháme langoše, ktoré pečieme na rozpálenom oleji (Olejom nešetriť! Langoš musí plávať).
5. Horúci langoš hneď potierame cesnakom. Cesnaková pasta: pretlačený cesnak, olivový olej a soľ (podľa chuti).