Nakladaná kapusta
Najlepší spôsob je kvasiť kapustu v sude. Okrem sudu na kapustu (15 l) budeme potrebovať, kapustu, soľ, rascu, bobkový list, chren, nakrájané jablká a kameň alebo nejaký iný ťažký predmet, ktorý môžeme použiť na zaťaženie kapusty.
1. Zoberieme zdravé kapustné hlavy z ktorých odstránime poškodené listy a pred fermentáciou ich opláchneme. Kapustu nakrájame.
2. Na dno suda vložíme kúsok chleba, aby sme urýchlili proces kvasenia.
3. Nakrájanú kapustu vrstvíme do suda a pridávame ingrediencie podľa potreby (soľ, bobkový list, chren, rascu, jablká). Takto pokračujeme až pokiaľ nenaplníme celý sud. Pri jeho plnení kapustu rovnomerne utláčame, aby sme z nej vytlačili vzduch.
4. Po naplnení sud zaťažíme kameňom a prikryjeme. Prvé dni sud necháme na teplom mieste, aby sa začal proces kvasenia. Neskôr ho premiestnime do chladnejšej miestnosti.