Nakladaná kapusta

Najlepší spôsob je kvasiť kapustu v sude. Okrem sudu na kapustu (15 l) budeme potrebovať, kapustu, soľ, rascu, bobkový list, chren, nakrájané jablká a kameň alebo nejaký iný ťažký predmet, ktorý môžeme použiť na zaťaženie kapusty.

1. Zoberieme zdravé  kapustné hlavy z ktorých odstránime poškodené listy a pred fermentáciou ich opláchneme. Kapustu nakrájame.

2. Na dno suda vložíme kúsok chleba, aby sme urýchlili proces kvasenia.

3. Nakrájanú kapustu vrstvíme do suda a pridávame ingrediencie podľa potreby (soľ, bobkový list, chren, rascu, jablká). Takto pokračujeme až pokiaľ nenaplníme celý sud. Pri jeho plnení kapustu rovnomerne utláčame, aby sme z nej vytlačili vzduch.

4. Po naplnení sud zaťažíme kameňom a prikryjeme. Prvé dni sud necháme na teplom mieste, aby sa začal proces kvasenia. Neskôr ho premiestnime do chladnejšej miestnosti.

Čas prípravy: 80min
Počet porcii: 13 kg
Obtiažnosť: ľahké

Ingrediencie

12kgkapusta
200gsoľ
10grasca
1kschren
10gbobkový list
1ksjablko
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography