Domáci chlieb zo špaldovej múky

Recept je veľmi variabilný a každý si suroviny môže obmeniť podľa svojej chuti. Môžeme použiť rôzne druhy múky, prípadne ich kombinácie. Tak isto môžme pridať aj všakovaké druhy semien (ľanové, slnečnicové, tekvicové,….), prípadne iné prísady.

1. Všetky ingrediencie na sucho zmiešame, zalejeme vodou a miešaním vypracujeme cesto.

2. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 8 hodín.

3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a roztiahneme ho na placku hrubú asi centimeter. Necháme odpočívať 15 minút.

4. Potom cesto preložíme sprava do stredu, zľava do stredu, zospodu do stredu a z vrchu. Preložíme ho kvôli lepšej manipulácii na papier na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 30 minút

5. Ďalších 30 minút necháme odpočívať, ale už si zapneme rúru, nastavíme na 230 stupňov a vložíme do nej nahriať jenskú misu s pokrievkou.

6. Potom cesto preložíme s papierom do jenskej misy, zakryjeme a dáme do rúry na 30 minút pri rovnakej teplote 230 stupňov.

7. Potom odkryjeme pokrývku a necháme piecť ešte 12 minút. Po vytiahnutí z rúry potrieme čistou vodou.

Čas prípravy: 2h 10min
Počet porcii: 1
Obtiažnosť: stredne ťažké

Ingrediencie

0,6lhladká špaldová múka
0,3lhladká celozrnná špaldová múka
1ČLsoľ
1ČLrasca drvená
1ČLrasca celá
1ČLsušené droždie
0,4lvlažná voda
1ČLľanové semienka
3ČLslnečnicové semienka
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography