Kváskový kysnutý koláč
Milujem robiť s kysnutým cestom – je to pre mňa akýsi zvláštny relax – okrem chlebu pečiem najradšej klasický kysnutý koláč na plech – už takmer vôbec nie s droždím – ale kváskový. Teda, ak si spomeniem a včas rozkvasím kvások. Ako na to? Kľudne si môžete vziať váš obľúbený recept a namiesto droždia použiť kvások. Ak máte doma kvások, len ho nakŕmite špaldovou bielou alebo celozrnnou múkou a necháte – najlepšie cez noc – rozkvasiť. Ráno si odoberiete do pohárika do chladničky aspoň lyžicu, aby ste mali na ďalšie pečenie a zo zvyšku idete piecť koláč.
1. Veľkosť plechu.20×35 cm , cesto bolo vyššie, ak máte radi tenký kysnutý koláč a veľa ovocia a orechovej posýpky, zvoľte väčší plech alebo dva menšie a roztiahnite cesto na tenšie.
2. Kvások zo 100 g celozrnnej špaldovej múky a zo 100 ml vody (kvások si rozkvaste už večer pred pečením, ráno zamieste cesto a nechajte kysnúť, ráno lyžicu odložíte späť do chladničky a zo zvyšku pečiete)
3. Cesto som nechala vypracovať v kuchynskom mixéri a dala kysnúť – keďže to je kváskový proces, cesto kysne asi 6 hodín aj viac. Veľmi záleží od sily kvásku, od rôznych iných faktorov – od teploty v dome, od vlhkosti a pod… Niekedy pomáham cestu vo vyhriatej rúre.
4. Potom som ho preložila na vymastený plech, mala som ho také redšie, natiahla do strán na celý plech, položila naň ovocie. Keďže sa väčšinou nevieme s deťmi dohodnúť, aké, tak volíme aspoň dva druhy, pol na pol – v tomto prípade som použila marhule a na ne orechová posýpka.
5. Posýpka: maslo, špaldová celozrnná múky, kokosový cukor, pomleté vlašské orechy.
6. Koláč som nechala ešte aspoň hodinku podkysnúť aj s ovocím. Ak máte mrazené ovocie, treba ho vybrať z mraziaku skôr a nechať dobre rozmraziť a nechať dobre odkvapkať.
Za recept ďakujeme kolacebezprace