Vylepšená ranná káva
Ľudia si kávu väčšinou vylepšujú cukrom a mliekom. Je to najmä preto, že pijú nekvalitný instant, alebo priemerné prepražené zrnkové kávy s prímesami lacnej robusty. Chuť je výrazne horká a nepríjemná a tak je naozaj potrebné to niečím prekryť. Čo ak by sme však vybrali výberovú a na Slovensku čerstvo praženú kávu a zjemnili ju chutnými, ale aj zdravými tukmi? Takúto kávu odporúčam ako rýchlu náhradu raňajok bez kombinácie s jedlom.
1. Pripravíme si 200 ml kávy z čerstvo mletej bio kávy Power Coffee
7-9 g “jemný piesok“ mletie na Espresso
15-20 g “hrubší piesok“ mletie pre Mokka a Aeropress
18-22 g “rašelina” mletie pre French press a prekvapkávače
(v prípade Espressa a Mokka prípravy (30-60ml) objem doplníme horúcou vodou)
2. Zmiešame všetky ďalšie ingrediencie do mixéra
3. Vymixujeme ako smoothie tak, aby nám neostali mastné škvrny na povrchu a vytvorili sme konzistenciu “hustého” latte.
Fintičky a možné alternatívy:
· Vylepšená káva je výbornou pravidelnou náhradou raňajok, hlavne pre ľudí, ktorým ráno netrávi, alebo nechutí jesť nasilu.
· Kritické a dôležité je používať iba kvalitné ingrediencie a teda domáce slovenské maslo z kráv pasených na tráve, kvalitné Ghee a čerstvo praženú bio kávu.
· Dochutiť môžete ešte aj vanilkou, alebo kokosovým mliekom. Cukor je v tomto prípade priam zakázaný, pretože pri kombinácii s tukmi by sme nedosiahli
želaný metabolický efekt aktivácie tukového metabolizmu.