Vylepšená ranná káva

Ľudia si kávu väčšinou vylepšujú cukrom a mliekom. Je to najmä preto, že pijú nekvalitný instant, alebo priemerné prepražené zrnkové kávy s prímesami lacnej robusty. Chuť je výrazne horká a nepríjemná a tak je naozaj potrebné to niečím prekryť. Čo ak by sme však vybrali výberovú a na Slovensku čerstvo praženú kávu a zjemnili ju chutnými, ale aj zdravými tukmi? Takúto kávu odporúčam ako rýchlu náhradu raňajok bez kombinácie s jedlom.

1. Pripravíme si 200 ml kávy z čerstvo mletej bio kávy Power Coffee

7-9 g “jemný piesok“ mletie na Espresso
15-20 g “hrubší piesok“ mletie pre Mokka a Aeropress
18-22 g “rašelina” mletie pre French press a prekvapkávače
(v prípade Espressa a Mokka prípravy (30-60ml) objem doplníme horúcou vodou)

2. Zmiešame všetky ďalšie ingrediencie do mixéra

3. Vymixujeme ako smoothie tak, aby nám neostali mastné škvrny na povrchu a vytvorili sme konzistenciu “hustého” latte.

Fintičky a možné alternatívy:
·         Vylepšená káva je výbornou pravidelnou náhradou raňajok, hlavne pre ľudí, ktorým ráno netrávi, alebo nechutí jesť nasilu.
·         Kritické a dôležité je používať iba kvalitné ingrediencie a teda domáce slovenské maslo z kráv pasených na tráve, kvalitné Ghee a čerstvo praženú bio kávu.
·         Dochutiť môžete ešte aj vanilkou, alebo kokosovým mliekom. Cukor je v tomto prípade priam zakázaný, pretože pri kombinácii s tukmi by sme nedosiahli
želaný metabolický efekt aktivácie tukového metabolizmu.

Čas prípravy: 5min
Počet porcii: 1
Obtiažnosť: ľahké

Ingrediencie

15-20gčerstvo namletá power coffee
15gpravé kravské maslo
15gGhee
1ČLcejlonská škorica
1ČLpravé kakao
0,15dclMCT olej (voliteľné)
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography