Oškvarkové pagáče

1. Z droždia, cukru a vlažnej vody si spravíme kvások.

2. Z múky masti acidka soli a nakysnutého kvásku si vypracujeme vláčne cesto. Miesime ho pokiaľ sa nám neodlepuje od nádoby a necháme ho kysnúť cca 1 hod. na teplom mieste.

3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 1/3 oškvarkov natrieme na rozvaľkané cesto a preložíme ho z každej streny ako lístkové cesto a necháme podkysnúť asi 15 min. Toto opakujeme 3 krát až minieme všetky oškvarky.

4. Nakoniec rozvaľkáme cesto na hrúbky asi 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky ktoré potrieme vajíčkom a dáme na vymastený plech.

5. Pred pečením ich necháme stáť asi 10 min. a pečieme na 180 C do ružova cca 20 min.

Čas prípravy: 1h 50min
Počet porcii: 50 ks
Obtiažnosť: stredne ťažké

Ingrediencie

500gzomleté oškvarky
1kghladká múka
0,5lacidko
1plbravčová masť
1ksdroždie
1klcukor
2klsoľ
comments powered by Disqus

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography