Oškvarkové pagáče
1. Z droždia, cukru a vlažnej vody si spravíme kvások.
2. Z múky masti acidka soli a nakysnutého kvásku si vypracujeme vláčne cesto. Miesime ho pokiaľ sa nám neodlepuje od nádoby a necháme ho kysnúť cca 1 hod. na teplom mieste.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 1/3 oškvarkov natrieme na rozvaľkané cesto a preložíme ho z každej streny ako lístkové cesto a necháme podkysnúť asi 15 min. Toto opakujeme 3 krát až minieme všetky oškvarky.
4. Nakoniec rozvaľkáme cesto na hrúbky asi 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky ktoré potrieme vajíčkom a dáme na vymastený plech.
5. Pred pečením ich necháme stáť asi 10 min. a pečieme na 180 C do ružova cca 20 min.