V Slovenskom Komlóši nejedia iba klobásy. Pripravte si doma kvasienke
V obci Slovenský Komlóš v Békešskej župe sa ľudia od nepamäti živili prevažne poľnohospodárstvom. Pán Attila Szpisák – evanjelický farár, nám podrobne vysvetlil, ako sa museli snažiť Slováci, ktorí sem v roku 1746 prišli, aby nevľúdne územie premenili na úrodný a prekvitajúci kraj. Vybudovali kanál, ktorým odvodnili nehostinné močiare a pôdu obrábali, až kým nezačala byť úrodná. Časom sa stala veľmi výnosnou a územie prosperovalo.
Roľnícko-gazdovský ráz obyvateľstva predurčoval aj spôsob stravovania. Domáce zvieratá boli v každom gazdovstve. Aj keď miestne suché klobásy sú chýrne široko-ďaleko, v bežné pracovné dni ľudia jedávali jedlá zo zemiakov alebo múky. Pani Marianna Melegová Bajczerová je miestna učiteľka slovenčiny a predsedníčka Organizácie komlóšskych Slovákov. Poprosila svoju mamu – Juditu Budínsku Melegovú a ďaľšiu kuchárku – Alžbetu Badovú, či by sa nás neujali. A tak sme mohli ochutnať miestne typické „kvasienke“ a „haluške“.
Kvasienske sa robia z kysnutého cesta a sú to vlastne také menšie buchty, ktoré sa robia na pare. Rozdiel oproti klasickým pareným buchtám je hlavne ten, že sú bez plnky. Panvica sa vymastí, kvasienke sa podlejú vodou a zakryjú. Keď sa voda vyparí a spodok trocha pripečie, sú hotové. Podávajú sa hlavne s makom, orechmi, škoricou, alebo na slano so syrom. Komlóšske gazdinky si veľmi obľúbili elektrické panvice a kvasienke robia už len na nich. Na prípravu cesta potrebujete: cca 800 g múky, 1/2 l mlieka, 50 g droždia, cukor, soľ, 1 vajce. Cesto treba nechať 20 minút kysnúť.
Komlóšske „haluške“ by sme u nás nazvali rezance. Cesto sa robí z 1 kg múky, 3 vajec a slanej vody. Podávajú sa s tvarohom a oškvarkami, syrom, alebo na sladko – „makovie, orechovie, alebo kapustovie.“
Dobrú chuť!
Galéria fotiek
foto © Martin Kleibl