V skalickej fazuľovej polievke musí lyžica stáť

18/06/2015

Reportáže, ktoré sme vám doteraz priniesli o slovenských jedlách boli väčšinou o mäse. Teraz sme však zašli do Skalice a najedli sme sa ako páni len z fazule.

Teda presnejšie z fazule, zeleniny, cestovín a ryže. Skalická „fazolová poléfka“ musí byť taká hustá, aby v nej „užička“ stála. Ako sami uvidíte v reportáži, je to naozaj pravda. Pravda je aj to, že jedlo zvané šumajstr existuje v dvoch variantoch – s pečenou cibuľkou alebo škvarkami. Ale inak nám dnes nemajú čo vyčítať ani vegetariáni. Kedysi sa ľudia nepchali mäsom sedem dní v týždni a dvakrát denne ako je tomu často krát dnes. Obyčajní remeselníci a roľníci mali mäso jeden, najviac dvakrát za týždeň. Počas pracovného týždňa potrebovali veľa energie a tak si pomohli cestovinou. V Skalici to boli konkrétne krájance. Tak tu volajú poctivé domáce rezance.
Milan Veselý je človek, ktorého povaha si s jeho priezviskom nijako neodporujú. Varenie má v rodine a má ho rád. Jeho prastará mama bola de facto prvá profesionálna kuchárka v Skalici, ktorá chodila variť aj na svadby. V reportáži sme zaznamenali dosť podrobný recept na obe jedlá, ktoré si môžete podľa toho doma uvariť. K príprave nie sú potrebné žiadne exotické suroviny, ani prísady. Fazuľa použitá v recepte je menšia biela odroda. Ak ju nemáte nasadenú vo vlastnej záhradke, kúpite ju v každom obchode. Nehaňte fazuľu ani Milana Veselého, ktorý nás do sýta nakŕmil a ešte sa popod fúz usmieval, ako nám chutí.

Galéria fotiek

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography