Na Gemeri hladných chlapov sotva nájdete. Toto majú na raňajky
Keď sme sa Jána Brdárskeho z Rejdovej po telefóne opýtali, či by nám jeho manželka Mária neukázala na kameru, ako sa pripravujú rejdovské mäsovo-zemiakové guľky, odvetil: “Áno, robí to, je na to zvyknutá.”
Po dlhé roky bola Mária Brdárska vedúcou a aktívnou členkou miestnej folklórnej skupiny Hôra a z prítomnosti kamery sa viac teší, než by jej prekážala. S manželom nám rozprávajú o živote v tejto írečitej horno-gemerskej obci. Pani Mária vyťahuje kroje, fotografie a dokonca i vlastnú, nádherným písmom písanú kroniku obce, v ktorej zaznamenala nespočet údajov o obci i o obyvateľoch Rejdovej. Popri tom všetkom sme neustále jedli. A to veru poriadne, lebo sme ochutnali guľky zo surových grulí, ako v Rejdovej volajú toto jedlo, ktorým sa posiľňovali chlapi predtým, ako šli kosiť.
Tu sú ingrediencie: surové zemiaky, mleté bravčové, alebo baranie mäso, strúhanka, trošku múky, cesnak, soľ, korenie a to celé premiešať s trochou vody a vytvarovať guľky, ktoré sa potom varia asi 10 minút. Tajomstvo spočíva v tom, ako pripraviť takú zmes, aby guľky dobre držali pokope, no neboli tvrdé. Chcete sa to naučiť? Pozrite si video a vyskúšajte si toto sýte gemerské jedlo pripraviť doma! Mária Brdárska s radami veru nešetrí.
Galéria fotiek