Frkať frkacule je riadna makačka, každá je unikátna

06/07/2014

Kráľová je miestna časť Modry a práve v nej sa stretávajú členky Občianskeho združenia Kráľovan. Snažia sa hlavne o to, aby tradície tohto kraja ostávali živé aj naďalej. Mnohí možno nevedia, že pre Kráľovú sú okrem vína typické aj sviatočné polievkové cestoviny, ktoré sa volajú veľmi vtipne – frkacule.

Prečo sa volajú práve takto, sme sa dozvedeli až pri natáčaní reportáže. Uvidíte to aj na názornej ukážke výroby týchto cestovín. Postup je nasledovný: cesto sa rozvaľká na 2 mm, nakrája na malé kosoštvorce a tie sa rozdajú ženám okolo stola. Každá z nich má pred sebou malú doštičku s drážkami, ktoré spôsobia to, že cestovina sa do nich vryje a vytvorí sa tak na nej pekný vzor. Nie je to však také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Každý kosoštvorec je nutné zatočiť špeciálnou paličkou, ktorá vyzerá ako krátka ihlica na štrikovanie. Keď je všetko urobené, odfrkne sa paličkou medzi hotové cestoviny. Preto frkacule.
Celý proces prípravy je veľmi prácny a náročný na čas. Preto keď bolo treba pripraviť frkacule do svadobnej polievky, bolo nutné aby žien bolo čo najviac. No a kde sa stretne veľa skúsených žien, tam sa určite popije aj nejaké víno a čo to sa zaspieva. Takže aj členky OZ Kráľovan si každé svoje stretnutie užívajú do sýtosti. Polievka s frkacuľami bola skvelá a tieto dámy tiež. Cítili sme sa medzi nimi veľmi dobre a preto sa nám ani domov nechcelo ísť. Ďakujeme a nehaňte frkacule a dámy z Kráľovanu – majú veselosti na rozdávanie!

Galéria fotiek

foto © Martin Kleibl

Partneri

  • Powerlogy
  • SME TV
  • Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  • LAGO more.than.pure.photography