Poznáte príbeh ľanu? Šup chlebík do vrecka…
Ľan siaty je jednoročná priadna a olejodarná rastlina.
Poznali ju už Slovania a patrí na území Slovenska k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných. Pretože sa zemepáni usilovali o sebestačnosť vo výrobe plátna, bol ľan i poddanskou dávkou a jeho spracovanie patrilo k urbárskym povinnostiam. Aj keď bolo pestovanie ľanu rozšírené na celom území, tradičná textilná výroba, jeho pestovanie a spracovanie sa sústreďovalo najmä v severných a východných oblastiach Slovenska. V strediskách pláteníctva (Spiš, Šariš, Orava), kde jeho produkcia prevyšovala domácu spotrebu, boli nespracovaný ľan (niekedy aj kúdeľ a priadza) a domácky vyrobené ľanové plátno dôležitými obchodnými artiklami. S postupným prenikaním bavlny do textilnej výroby ustupovala domácka výroba plátna, čo viedlo k obmedzeniu pestovania ľanu na Slovensku. Okrem pradiva sa z ľanu získaval lisovaním semien aj olej. Používal sa v stravovaní najmä počas pôstov, keď boli tuky živočíšneho pôvodu zakázané. Svoje zastúpenie mal i v ľudovom liečení – obkladmi z vareného semena ľanu sa liečili vredy. Ľan sa sial v apríli až máji, trhal asi po 12 týždňoch (keď bol žltý). Po odstránení semien sa ďalej spracúval, podobne ako konope. S jeho pestovaním boli spojené zvyky, ktoré mali zaistiť dobrú úrodu a potrebnú výšku: tancovanie s vysokým chlapom, vyskakovanie alebo dvíhanie tanečníc na fašiangy; varenie dlhých cestovín na Škaredú stredu, rozpletanie vlasov na Hromnice v Honte a na Horehroní, v Novohrade; odriekanie textu pri poli ľanu na sv. Jána: „Jan, Jan, Jan, daj mi dobrý ľan. Pocaham ce za vlasy, nech vyrošne do pasy“ – okolie Popradu a pod.
Ľan sa pre svoje jedinečné vlastnosti intezívne využíva aj v súčasnosti, či už v gastronómii, v móde, ale aj v domácnostiach. Je to:
- nenáročná rastlina, odolná voči škodcom. Pri jej pestovaní nie je potrebné používať pesticídy ani hnojivá a pri samotnej výrobe ľanovej tkaniny nie sú potrebné ani chemické úpravy. Oprávnene patrí medzi ekologické tkaniny
- prirodzene antibakteriálny a 100% prírodný, vhodný pre alergikov, rezistentný voči plesniam
- je pevný a odolný voči oderu a aj keď na dotyk je tvrdší, postupným praním sa zmäkčuje a bieli
- ako tkanina postrihaná na drobné kúsky v komposte rozložiteľná do 1 mesiaca
- minulosťou overeným pomocníkom pri zdravom uskladnení chleba, či pečiva v našej domácnosti
A práve jeho posledný spomínaný benefit sa stáva výsostne aktuálnou témou súčasnosti, v zmysle ekologickej zodpovednosti voči našej planéte. Využívaním ľanových vreciek prispejete k znižovaniu plastového odpadu na nej. Navyše, vrecká môžete opakovane využívať, vydržia roky. Chlieb vo vrecku neplesnivie ani po týždni, dýcha a ostane dlho čerstvý.
Ak by ste sa chceli o tom presvedčiť vo vlastnej kuchyni, stačí si vybrať z ponuky nášho eshopu.
_____________________________________________________________
Autori textu: Alena Rybáriková, Peter Slavkovský, Svetlana Matúšková
Zdroj: www.ludovakultura.sk; www.manufolktura.sk